În prima etapă primesc finanțare școlile care se află în situațiile cele mai delicate

kalakasok2În data de 19 octombrie, sâmbătă, a avut loc la Delnița, localitatea Păuleni, în incinta unei săli de clasă a Școlii generale și grădiniței nr. 2, ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita. Alegerea acestei locații s-a datorat faptului că – în spiritul hotărârilor adoptate cu puțin timp înainte – au și demarat activitățile de clacă. Rezultatul clăcii va fi o anexa la clădire, iar prima parte a activității, a avut loc pregătirea terenului – activitate la care au participat consilieri județeni, primarul localității, părinți, dar și deputatul UDMR, Korodi Attila.

kalakasok3

După cum se știe, inițiativa Consiliului Județean Harghita, Clacă în folosul copiilor noștri, a luat naștere în scopul întrajutorării acelor instituții de învățământ din județul Harghita unde, din diverse cauze, nu s-a obținut avizul sanitar de funcționare. În conformitate cu raportul Direcției de Sănătate Publică Harghita 31,9% din grădinițele din mediul rural îi primesc pe cei mici în spații care nu au aviz de funcționare. Pentru realizarea scopului propus, Lege 273/2006, la art. 15 se oferă posibilitate consiliilor județene de a aproba acordarea de ajutoare către unitățile administrativ-teritoriale aflate în situații de extremă dificultate, cum ar fi spre exemplu închiderea unei școli. Prin această ajustare bugetară se obțin fonduri pentru organizarea acestor clăci, sume care altfel nu ar fi fost cheltuite. Pe lângă acești bani, de la gurvern s-au mai alocat 2 milioane de lei, bani care vor fi folosiți tot în acest scop.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a spus în cadrul ședinței că banii necesari remedierii problemelor la instituțiile de învățământ vor fi asigurați în urma votării rectificării bugetului județului.

IMG_2379

„Esența ședinței de azi este aceea de a remedia problemele școlilor. Prin inițiativa organizării acestor clăci, ne-am înhămat la o activitate complexă, fapt demonstrat și de cele 85 de solicitări înaintate în acest sens. În primă fază s-a hotărât acordarea de ajutor pentru 23 de instituții de învățământ. Deciziile s-au luat având în vedere faptul că la unele școli au trebuit demarate lucrările în cel mai scurt timp, precum și prețurile rezonabile stipulate în aceste solicitări”, a afirmat președintele consiliului județean.

La distribuirea fondurilor s-a ținut seama și de faptul că pentru articolele din lemn și pentru manoperă nu se oferă bani: materialul lemnos se speră a fi obținut de la composesorate, iar în ceea ce privește al doilea aspect, baza se pune pe munca voluntarilor.

La ședința consiliului județean a participat și primarul localității Păuleni, Ferencz Csaba, care și-a exprimat bucuria vizavi de faptul că de acum încolo cei mici își vor putea desfășura activitatea în spații care corespund din punct de vedere legal. Pál Katalin, directoarea Școlii generale Márton Ferenc – căreia îi aparține și școala din Delnița, a afimat că muțumită acestei clăci, 52 de copii vor putea să-și desfășoare activitatea în spații în care condițiile de igienă sunt în conformitate cu  standardele în vigoare.

În cele mai multe instituții de învățământ, toaletele se află în stare deplorabilă, însă și sălile de clasă, sau intrarile în incita școlilor, scările de acces necesită reparații. În multe locuri este nevoie de geamuri noi, trebuie schimbat gardul, iar acoperișul instituțiilor de învățământ din multe localități, necesită să fie reparat. Consiliul județean așteaptă oferte de preț rezonabil din partea firmelor locale, sau chiar materiale pe care acestea să le ofere în mod gratuit în scopul realizării lucrărilor. Pe lângă toate acestea se așteaptă implicarea voluntarilor entuziaști, pentru ca aceste lucrări să se desfășoare cât mai eficient.

Informații cu privire la școlile care beneficiază de ajutor, puteți găsi pe link-ul http://claca.judetulharghita.ro/. Despre situația acelor instituții de învățământ care au solicitat ajutor, puteți găsi informații suplimentare pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/kalakaHR?fref=ts.

Delnița, 19 octombrie 2013