Președintele consiliului județean s-a întâlnit cu reprezentanții bisericii unitariene

Reprezentanții bisericii unitariene și cei ai Consiliului Județean Harghita s-au întâlnit în data de 12 mai 2015 în scopul eficientizării relației dintre cele două instituții. Din partea consiliului județean au fost prezenți președintele acestuia Borboly Csaba, vicepreședintele Incze Csongor, administratorul public Szabó Barna, Zonda Erika directorul general al departamentului de programe al instituției, consilierul Lukács Levente,  iar din partea bisericii unitariene, secretarul general Gyerő Dávid, preoții Lőrinczi Lajos, Simó Sándor, Berei István. Gyerő Dávid a catalogat relație dintre cele două instituții ca fiind una exemplară și care se desfășoară în folosul oamenilor. De asemenea, acesta a mulțumit pentru sprijin și și-a exprimat speranța ca această bună relație să fie un exemplu și pentru celelalte județe.

Borboly Csaba a afirmat că a trimis hotărârea consiliului județean cu privire la sprijinirea cultelor, în atenția consiliilor județene, guvernului, secretariatului general pentru culte, în scopul oferirii unui exemplu în acele regiuni în care maghiarii sunt minoritari.

„Chiar dacă parohiile sunt mici, activitatea acestora în folosul comunității este la fel de semnificativă ca în cazul parohiilor mari”, a spus președintele consiliului județean.

La întâlnire s-a vorbit și despre turismul religios, iar în cazul bisericii unitariene există o persoană angajată în acest sens, deoarece județul Harghita prezintă un potențial ridicat în acest domeniu. În opinia reprezentanților consiliului județean, pe lângă obiectivele care merită vizitate, este nevoie și de oferirea altor servicii turistice, cum ar fi plimbările cu trăsurile tradiționale.

Biserica solicită ajutor în vederea remunerației membrilor neclericali și mărirea salariului la cel minim pe economie. Reprezentanții consiliului județean au ținut să menționeze că în cursul anului trecut s-a înaintat o adresă la Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, iar în baza acestei adrese s-a înaintat parlamentului o propunere de modificare legislativă. S-a făcut o prezentare a programelor organizate de biserica unitariană în cursul verii: întâlnirea de la Băile Szejke, pelerinaj pe traseul Miercurea-Ciuc – creasta Munților Harghita – Bicsadu-Oltului – zona Baraolt, respectiv organizarea de clacă în folosul comunității. Aceste evenimente sunt sprijinite de consiliul județean, prin intermediul programului de susținere a cultelor.

Miercurea-Ciuc, 13 mai 2015