Se pot realiza multe lucruri din bani puțini

În data de 24 aprilie s-a aflat într-o vizită la Cristuru-Secuiesc, vicepreședintele parlamentului ungar Latorcai János. Împreună cu președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba și vicepreședintele instituției, Incze Csongor, respectiv cu primarii din localitățile învecinate, reprezentantul ungar au trecut în revistă mai multe investiții din regiune.

GagyKultur-3

Primul popas al vizitei a fost orașul Cristuru-Secuiesc, unde primarul localității Rafai Emil a făcut o prezentare a localităților înfrățite, dar și a proiectelor de dezvoltare. După aceea s-au deplasat la fabrica de lapte care este rezultatul cooperării a peste 500 de gospodari și care funcționează deja de 3 ani. Conducerea fabricii a prezentat problemele și neajunsurile cu care se confruntă, iar Latorcai János și-a exprimat recunoștința față de această investiție și a dat drept exemplu această fabrică care asigură venituri gospodarilor din zonă, dar și produse sănătoase.

Următoarea comunitate vizitată a fost Avrămești unde oaspeții au fost întâmpinați de primarul Simó Dezső Szabolcs, care i-a condus la ferma de capre a lui Mátéfi Domokos, iar mai apoi au fost la casele de cultură din Andreeni, Medișoru-Mic și Goagiu, școala din Avrămești, respectiv biserica unitariană și școala din Firtănuș, care a fost renovată prin intermediul programului de organizare a clăcilor al Consiliului Județean Harghita.

Latorcai János a constatat că investițiile au fost realizate în mare parte prin munca întreprinsă la nivel local și a afirmat că va da drept exemplu inițiativele de cooperare din această regiune.

Borboly Csaba a vorbit despre eforturile făcute pentru ca în ciuda puținelor resurse să poată să se asigure inițiative precum organizarea clăcilor, programul de alimentare cu apă a localităților mici care au rezultate doar dacă există colaborare și toată lumea se implică și participă la activități.

Ultima oprire a fost în localitatea Mugeni unde primarul Farkas Mózes și reprezentanții bisericii reformate au discutat despre necesitatea lucrărilor de renovare a locașului de cult din localitate.

Miercurea-Ciuc, 24 aprilie 2015